Obecnie dużą popularnością cieszą się diety, które wykluczają spożycie glutenu, ewentualnie ograniczają ten składnik. Nie zawsze jednak istnieje konieczność przestrzegania aż tak restrykcyjnego sposobu odżywiania.
Jedzenie produktów zawierających gluten szkodzi przede wszystkim osobom chorym na celiakię, ponieważ niszczy niezbędne do prawidłowego trawienia struktury w jelitach. Wtedy należy zwrócić szczególną uwagę na swoje nawyki żywieniowe, aby uniknąć przykrych konsekwencji w przyszłości.
Często jednak wykonuje się badania pod kątem nietolerancji pokarmowych i nie wynika z nich żadna choroba, a dalej odczuwa się gorsze samopoczucie po konkretnych produktach. Jeżeli więc jedzenie zawierające gluten powoduje dolegliwości trawienne, w pierwszej kolejności warto skonsultować się z lekarzem.
Kiedy nie widzi on wskazań do restrykcyjnej diety, a mimo to cierpi się na wzdęcia, bóle brzucha, zatwardzenia albo biegunki, warto ustalić taki sposób żywienia, aby zagwarantować sobie dobre samopoczucie.