Mądre zaplanowanie posiłków na cały tydzień to oszczędność czasu, pieniędzy, ale także pełne wykorzystanie produktów, na które przecież już wydaliśmy pieniądze. Warto to robić z wielu powodów i każdego dnia cieszyć się zdrowym posiłkiem i czasem dla siebie.
Jak zacząć? Najprościej najpierw zajrzeć do kuchni i zobaczyć, co już tam jest i co można z tego przygotować. Wiedząc jakie produkty masz do dyspozycji, przygotuj listę dań, które uda z nich przyrządzić. Przy planowaniu posiłków warto kierować się zasadą – na bazie jednego dania, przygotuj kolejne.
Najlepszym przykładem są zupy- na bazie bulionu, uda Ci się przygotować różnorodne zupy, sosy a z mięsa oraz warzyw przygotujesz pasztet, pastę kanapkową lub sałatkę. Nic się nie zmarnuje.
Przy przygotowywaniu listy zakupów kieruj się tym, na jakie produkty jest aktualnie sezon oraz zaplanuj potrzebne Ci pojemności i ilości. Dla ekonomicznego planowania posiłków warto również wykorzystać mrożenie lub wekowanie gotowych dań, które potem tylko wystarczy odgrzać.
Zobacz także:
Jak oszczędnie robić zakupy spożywcze? Praktyczny poradnik kupującego